‘Yaren en de zon’ gaat internationaal !

‘Yaren en de zon’ gaat internationaal !

‘Yaren en de zon’ van de filmmakers Renate Raman en Joren Slaets, heeft ondertussen veel internationale aandacht gekregen, wat geleid heeft tot verschillende prijzen en vermeldingen op diverse kortfilmfestivals doorheen gans Europa !

Als kers op de taart is de kortfilm vanaf vandaag levenslang te bekijken via The New York Times, als onderdeel van de prestigieuze Op-Docs serie. Nog nooit eerder viel die eer te beurt aan een Vlaamse kortfilm !

In de Ket & Doc-film ‘Yaren en de zon’ maken we kennis met de tienjarige Yaren, die haar mama verloor. Ze gaat naar een rouwkamp. Daar kunnen kinderen en jongeren praten over hun verdriet, maar is er ook plaats om te spelen en gewoon kind te zijn.

De documentaire won eerder al prijzen p het Chicago International Children’s Film Festival, het Belgische jeugdfilmfestival JEF en reisde later naar onder meer IDFA en DOK Leipzig. “Op dat laatste festival is de film opgemerkt door de New York Times”, zegt Renate Raman, die de film maakte samen met Joren Slaets. “Op hun website Op-Docs verzamelen ze documentaires van over heel de wereld. Er zitten zelfs films van Oscarwinnaars bij, en daar staan we binnenkort tussen.”

Ondanks het gevoelige thema is ‘Yaren en de zon’ geen donkere of zwaar verteerbare film. “En net dat evenwicht konden de Amerikanen smaken”, gaat Renate verder. “Er kan ook eens gelachen worden, dat merken we ook aan de reacties in de zalen. De selectie is een complete verrassing voor ons, maar een hele eer!”

SPREAD THE LOVE


X